Архив - ОУ "Христо Ботев" - град Раковски

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Архив

"Не на тормоза" в училище

Всяка година в последната сряда на февруари в ОУ “Христо Ботев” гр. Раковски отбелязваме международния Ден за борба с тормоза в училище. По традиция и тази година на 27 февруари /сряда/ ще кажем НЕ НА ТОРМОЗА, обличайки се в розово и участвайки в различни занимания. Ще призовем всички около нас да бъдат по- добри и толерантни във взаимоотношенията си. Отбелязването на Деня ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза всеки ден.

Инициативата датира от 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много. „Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“
Как да се включите?
-ако сте ученик, споделете с вашите съученици, приятели, брат или сестра идеята да носите розова тениска на самия ден 27 февруари.
-ако сте родител, можете да сложите розова риза, блуза, шал или лентичка в знак на солидарност, поканете и други родители и ваши приятели да направят същото, изпращайки децата си до училището в сряда, 27 февруари.
Организатор на инициативата в училище е пед. съветник - г-жа Елена Гаджева.
27 февруари 2019 година

Лига на класовете

На 27.11.2018 г учениците от III "а" и ІІІ "б"клас при ОУ „Христо Ботев” – гр. Раковски, се включиха в инициативата „Лига на класовете”, организирана от Община Раковски и Местна Комисия за борба с противообществените прояви и предадоха огромно количество пластмасови капачки. Средствата събрани от рециклираните капачки ще помогнат за закупуването на специални съоръжения за деца с увреждания.

Класни ръководители на ІІІ а и ІІІ б клас: г-жа А. Боргоджийска и г-жа А. Димитрова

29 ноември 2018 година
Лига на класовете

В петъчния следобед на 12.10.2018г. учениците от III б и III г клас се включиха в инициативата „Лига на класовете“, организирана от Община Раковски и Местна Комисия за борба с противообществени прояви.
Доброволческите групи нахлузиха ръкавици, препасаха торбички и с голямо желание и усмивки почистиха Детския парк до Поликлиниката и Централния площад „Европа“.
Целта на каузата е децата да видят как ежедневните ни навици да изхвърляме боклуци по улиците се отразява на околната среда.
Надяваме се малките „еколози“ да продължават да бъдат все така отговорни спрямо събирането на отпадъци и изхвърлянето им в определените за това места.

12 октомври 2018 година

 
Театралната група на ОУ "Христо Ботев" - за пореден път с много награди от международен фестивал

 
От  6 до 12 юли в гр. Балчик се проведе Десетия международен фестивал на изкуствата на английски език "Светът в детските длани" 2018 г. Участваха 320 ученици от България и Русия в различни категории и номинации.
Театралната група на ОУ „Христо Ботев“ – English Language Hunters, под ръководството на Моника Даржалиева-Косова и Милена Лесова се представи блестящо на този престижен форум.
В категория „Драматично изкуство на английски език“ участниците  завоюваха второ място с едноактната пиеса “The First Dictionary Seller, а с представянето на ритуала "Прошки" в категория „Фолклор“ заслужено грабнаха първо място. В номинация „Рецитация“ Петър Пеев зае трето място при над 14 годишните, а Анжелина Гендова - първо място във втора възрастова група.
Всички участници получиха медали, международен сертификат за участие в мастър-клас по актьорско майсторство, тениски и раници.

ОУ „Христо Ботев“ благодари на участниците и техните ръководители за упорития труд и всеотдайност за издигане престижа на училището.
14 юли 2018 година
Кметът на град Раковски - г-н Павел Гуджеров отново стана ученик

Кметът на град Раковски - г-н Павел Гуджеров и заместник кмета по образованието в община Раковски - г-жа Татяна Бакова влязоха в час по проект "Твоят час". В занятията участваха ученици от VІ клас от група за занимания по интереси "Клуб Природознание", с ръководител г-жа Валентина Иванчева.

Гостите наблюдаваха и експериметираха с химични вещества и реакции, природни и химични индикатори и проведоха опити, свързани с химичните реакции неутрализация и самозапалване. Лично директорът на училището ни - г-жа Кремена Алексиева, следеше за правилното и безопастно провеждане на експериментите.

Като всяко порастнало момче запазил детското в себе си г-н Павел Гуджеров с приключенски дух и с искрен интерес изпълняваше наставленията на преподавателите и заедно с учениците очакваше резултата от химичните опити. Той сподели, че ако навремето, когато е бил ученик е имал възможност да учи в такъв кабинет със сигурност би станал химик, а не икономист. Гостите бяха впечатлени от новото оборудване на кабинета по природни науки, което помага за развитие на уменията за учене, компетентностите и творческите способности на учениците.

Благодарим за подкрепата и добрите отзиви за работата и усилията, които полагаме, за да направим училището ни привлекателно за учениците.

26 февруари 2018 година
Красивият ни двор стана още по-красив!

С помощта на родителите на учениците от ІІ-ри клас и техните учители, дворът на училището се превърна в още по-красиво място за игри и забавления.

Учители на ІІ-ри клас: г-жа Ана Боргоджийска, г-жа Ана Димитрова, г-жа Янка Арлашка и г-жа Ивана Лесова


20 януари 2018 година
Състезание „ Аз прочетох най-много“
участници -2 "а" клас
Класен ръководител: Павлина Плачкова
Начало на състезанието –1.11 2015 г.
Край на състезанието -15.1.2016 г.
Изготвихме своя книжка, в която да отбелязваме какво сме прочели.Всеки ден записваме какво сме прочели. Всеки родител с подписа си доказва, че ученикът е прочел книжката.

Гост - читател
Учениците от 2  ”б” клас при ОУ ”Христо Ботев” – град Раковски имаха гост-читател (родител на дете от класа). Госпожа Кривчева ни прочете българската  народна приказка „Старите хора”, а две деца ни представиха интересни  приказки, които са прочели и препоръчват на другите деца от класа да  прочетат.

ноември 2015
Обява за образователен медиатор

 
Основно училище "Христо Ботев" - гр. Раковски в качеството си на изпълнител на дейностите по проект „Подкрепа за успех“, обявява подбор за длъжността:
 
ОБРАЗОВАТЕЛЕН МЕДИАТОР, код по НКПД 5312-3004 - 0,5 бр. на непълен работен ден (4 часа). С класираният на първо място ще бъде сключен трудов договор от 01.10.2019г. по чл. 68, ал.1, т. 1 във връзка с чл. 70 от Кодекса на труда.


4 септември 2019 година
Ние четем

Посещение на книжарница "Зад ъгъла"
При нас в "Зад ъгъла" скрихме цял  един клас и една учителка. И честно - бяха незабравими два часа. И  четохме, и говорихме, и се смяхме. И преди всичко говорихме за книги..за  нови книги. За книги, за които да мечтаят, книги, поради които ще  мечтаят.
Много  лесно, мисля си аз, "отписахме" книгата. Била нещо мъртво. Нещо  архаично и забравено. И забравихме, че тази любов е вътре в сърцето на  всяко дете. Тя покълва с първата книжка с твърди корици и от нас зависи  да продължи...как, с какво, по какъв начин.
Предизвикателство  е да открием пътя, но и наш дълг да го направим. Дали детето ще чете  или не, зависи от мама, от татко, от баба , от дядо, от учители,  библиотекари, книжари. Отговорността е наша. Иначе - да - "кажи на дете,  че то не обича да чете и ще ти повярва.", защото е много по-лесно, но  ако искаш да направиш добро - заведи го в книжарница...защото семето  само знае как да се превърне в дърво.
Благодаря  Ви, госпожо Боргоджийска, че замислихте и осъществихте нещо, за което  можех само да мечтая...двадесет и пет четящи деца. Благодаря ви, деца,  че бяхте толкова прекрасни слушатели и читатели! Благодаря, че бяхте  "Зад ъгъла" .

Лидия от "Зад ъгъла"

декември 2015
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Назад към съдържанието | Назад към главното меню