Седмица на четенето - ОУ "Христо Ботев" - град Раковски

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Седмица на четенето

2018/2019 учебна година
Национална седмица на четенето - ІІ г клас

  • "Аз съм герой от приказка" -  учениците от ІІ г клас представиха сценка от любима приказка пред учениците от І г клас;
  • "Кой казва,че четенето не е интересно?" - учениците от ІІ г клас бяха на гости на учениците от ІІІ г клас,където прочетоха любими приказки.

Класен ръководител: г-жа Галина Иванчева

27 октомври 2018 година
Национална седмица на четенето - ІІ б клас

През националната седмицата на четенето учениците от ІІ б клас посетиха І б клас като им прочетоха едно от прекрасните стихотворения на Лъчезар Станчев -"Щърк и Заек". Учениците от ІІ б клас бяха подготвили и по една малка награда за първокласниците под формата на листове с разпечатани приказки. Задачата към първокласниците беше да разпознаят коя е приказката и по-късно да я оцветят.
Г-жа Боряна Гиева, която е класен ръководител на ІІ б клас насърчава учениците към четене и обогатяване на знанията им с помощта на така нареченото „Дърво на знанието“ в тяхната класна стая. Учениците с голямо желание и интерес се включват в тази идея и обогатяват „Дървото на знанието“ със свои любими книжки, които четат в свободното си време.
27 октомври 2018 година
Национална седмица на четенето

 
кл. ръководител на ІІ а - Мая Драгоева
кл. ръководител ІІ в - Ангелина Генчева

кл. ръководител на ІІІ а - Ана Боргоджийска
кл. ръководител на ІІІ б - Ана Димитрова
кл. ръководител на ІІІ в - Янка Арлашка
кл. ръководител на ІІІ г - Ивана Лесова
27 октомври 2018 година
Национална седмица на четенето - ІV клас

В Националната седмица, посветена на четенето, четвъртокласниците гостуваха на своите по-малки приятели, като ги потопиха във вълшебния свят на приказките. Заниманията продължиха под наслов "АНТИскучно четене", като учениците бяха стимулирани да четат нестандартни текстове по забавен начин - "намери думите в текста", "четене наопаки", "четене с решетки", "въртящ се текст", "огледално четене", "обърнат текст", "замъглен текст".

Класните ръководители Д. Говедарска, М. Котова и Ив. Масалджийска продължават да насърчават своите ученици да четат с цел стимулиране на ума и въображението на децата.

27 октомври 2018 година
Национална седмица на четенето - прогимназиален етап

Колко важно е да отделяме време, за да четем, и колко интересни книги има, показаха петокласниците, които представиха пред съучениците си своите любими книги. Те четоха интересни откъси и разказваха забавни моменти от книжките, които бяха донесли.
На гости на шестокласниците бяха ученици от седми клас. Те им разказаха за романа на Иван Вазов – "Под  игото", който учениците от шести клас предстои да разглеждат в часовете по литература. Прочетоха им главата "Радини вълнения", включена в програмата по литература за шести клас.
Всички ученици от прогимназиален етап провериха своята грамотност в Езиковите задачи на Институт за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Разбира се, грамотността и любовта към книгите не се възпитават само в седмицата на четенето. Часовете по български език и литература са времето, в което това се случва ежеседмично. С помощта на своите учители децата се учат да "виждат" зад думите, да тълкуват и размишляват, да се поставят на мястото на героите и да преживяват – да разберат, че книгите са един необятен свят, който чака своите изследователи.

Учители по БЕЛ в прогимназиален етап: г-жа Снежана Царова, г-жа Мария Ряпова и г-н Петър Кривчев
2 ноември 2018 година
2017/2018 учебна година
Национална седмица на четенето - V и VІ клас

Във връзка с Национална седмица на четенето , в периода 11.12.2017 г. - 15.12.2017 г., в часовете по български език и литература бяха реализирани различни инициативи:
- Ученици от VІ „а” клас представиха свои любими книги пред петокласници, като прочетоха откъси от любими творби и разказаха за магията на четенето
- Групата по проект Твоят час от VІ”а” клас изработи книжка , на чиито страници учениците поместиха мъдрости от прочетени книги. Книжката се съставя в продължениe, защото бяха оставени празни места, на които връстниците да запишат своята мъдрост ,извадена от любимо четиво.
- Групата посети и книжарница „Зад ъгъла”, където нашите страстни читатели се потопиха в непознатите светове на нови книжни издания.
- Учениците от VІ„в” клас изработиха табла и представиха живота и творчеството на български класици.
- От своя страна, петокласниците в часовете по литература донесоха свои любими книги, като прочетоха на съучениците си подбрани откъси. Така всички си припомниха приказките на детството, докоснаха се до знайни и незнайни за тях герои като Матилда, Реми, Хари Потър, Том Сойер; откриха интересни книги игри.
- След като учениците бяха коментирали в час текстовете на две фолклорни приказки - "Тримата братя и златната ябълка" и "Златното момиче" и сами можеха да откриват особеностите на вълшебната приказка, дойде ред, в групова работа, сами да измислят приказка. Задачата се оказа хем трудна, хем много интересна за петокласниците. С ентусиазъм те се заеха с предизвикателството да създават приказки, пътувайки в необятния космос, попадайки на острови със скрити съкровища, охранявани от зли магьосници, сбъдвайки коледни чудеса. Приказките бяха прочетени и възторжено оценени от добронамерените слушатели съученици. Остана пожеланието за още такива творчески часове, в които задружно да творим чрез думите.

Учители по БЕЛ: г-жа Снежана Царова и г-жа Мария Ряпова

27 декември 2017 година
Национална седмица на четенето - ЦОУД (ІІІ а клас)

В Националната седмица, посветена на четенето, учениците в целодневно обучение от III а клас донесоха своите любими книжки. Учениците прочетоха откъси и заедно коментираха интересните моменти. Дискусията продължи с информация за това как се изработват книгите, как се оформят кориците и страниците. Всеки ученик изработи своя собствена книжка.

Учител ЦОУД на ІІІ а клас: Гергана Божикова-Димова
20 декември 2017 година
Национална седмица на четенето - ІІІ б клас

В Националната седмица, посветена на четенето, учениците от III б клас гостуваха на най-малките от I б клас.
С голямо удоволствие ги потопиха в чудния свят на приказките, като направиха драматизация на "Мечо Пух". Поднесена с много емоция и творчески дух, третокласниците предизвикаха радост и въодушевление у най-малките, "откривайки" заедно Северния полюс с любимите герои Мечо Пух и Кристофър Робин.

Класен ръководител на ІІІ б клас: Мария Котова

20 декември 2017 година
Национална седмица на четенето - ІV в клас

Учениците от ІV в  клас драматизираха приказки в седмицата на четенето пред малките първокласници, като провокираха у тях интерес към книгата, чрез която те видяха как могат да се превъплащават в различни герои, кои от кои по-забавни. Видимо за всички - беше много интересно. Нека пламъкът в очите за нови знания никога не загасва!  

Класен ръководител на ІV в клас: Камелия Чолакова

20 декември 2017 година
Национална седмица на четенето - ІІ клас


Седмица на четенето - 11.12.2017 г.-15.12.2017 г.

Класен ръководител на ІІ а клас: Ана Боргоджийска
Класен ръководител на ІІ б клас: Ана Димитрова
Класен ръководител на ІІ в клас: Янка Арлашка
Класен ръководител на ІІ г клас: Ивана Лесова

15 декември 2017 година
Национална седмица на четенето - ІV а клас


Класен ръководител на ІV а клас: Павлина Плачкова


15 декември 2017 година
Национална седмица на четенето - ІV б клас

Във връзка с националната седмица на четенето, учениците от ІV б клас се включиха с „ Любими приказни герои гостуват на ІІ б клас.
Приказните герои: Пепеляшка, Червената шапчица, Спящата красавица, Пипи Дългото чорапче, Снежанка, Карлсон и други, задаваха интересни загадки на малките ученици. Второкласниците с радост отговаряха, доказвайки, че познават и обичат да четат приказки.
Много смях и емоции предизвика драматизацията на приказката „Трици и халва”, в която четвъртокласниците вложиха радост, удоволствие и творческо вдъхновение и по този начин запалиха у по-малките си съученици искрата да слушат, разказват и четат.

Класен ръководител на ІV б клас: Росица Изевкова

15 декември 2017 година
Национална седмица на четенето - ІV г клас

С малко творчество и повече фантазия, учениците от  IV "г" клас представиха едно импровизирано пътешествие до тайнствения Книгоград. Град, в който приказните герои са застрашени от изчезване, защото съвременните деца не четат, а се вълнуват единствено от модерните технологии. Получена като подарък книга събужда желанието за четене и помага на героите да оживеят. Дори малките първокласници се включиха като познаха Червената шапчица, Пипи Дългото чорапче, Котаракът в чизми, Снежанка и джуджетата. Така вълшебният град беше спасен, а децата разбраха ползата от четенето.

Класен ръководител на ІV г клас: Мария Антонова

15 декември 2017 година
Национална седмица на четенето - ІІІ а клас

По повод Националната седмица на четенето, учениците от III -а клас посетиха своите най-малки приятелчета от първите класове. Те ги поздравиха с драматизация на приказката "Трите пеперудки", стихотворения и гатанки. Разделиха се със сърдечни пожелания за весели празници и нови срещи.

Класен ръководител на ІІІ а клас: Даниела Говедарска

15 декември 2017 година
Архив
Насърчаване на грамотността

кл. ръководител: Павлина Плачкова

  • Във връзка с Националната стратегия за насърчаване на грамотността, учениците от ІІІ г клас посрещнаха своите родители в час по четене. Те се представиха с четене по роли на изучени приказки от учебния материал. За да покажат, че разбират смисъла на прочетеното трябваше да наредят пъзел с най-важната мисъл от всяка приказка. Обсъдиха на кой от героите са тези думи и какво иска да каже с тях. Разбира се, родителите също имаха важна задача в урока. Те изпълняваха ролята на жури, което безпристрастно оцени представянето на децата.
кл. ръководител: Мария Антонова

кл. ръководител: Росица Изевкова

20 декември 2016 година
Седмица на четенето
10.10.2016 г. - 14.10.2016 г.

  • В Националната седмица на четенето ІІ а клас усетиха магията на книгата по интерактивен начин. В час по Български език и литература при разглеждане на Патиланско училище се проведе дискусия на тема "Училище на бъдещето". След това второкласниците изложиха своето виждане по въпроса писменно и проведоха състезание по краснопис.
Класен ръководител на ІІ а клас: Даниела Говедарска
  • Във връзка с Националната седмица на четенето учениците от II б клас представиха изработения от самите тях Читателски дневник на класа. Чрез него децата желаят да покажат своя интерес към четенето на книги. По интересен начин те представиха книгите, които са прочели през ваканцията и  тези, които желаят да прочетат; любимите герои от тях; техните качества и силни страни. Изработените книжки носят послания като: "Няма по-верен приятел от книгата" - Ърнест Хемингуей, "След като се научиш да четеш, ще си вечно свободен" - Фредерик Дъглас
Класен ръководител на ІІ б клас: Мария Котова
  • В седмицата, посветена на четенето,  учениците от III г клас посетиха своите другарчета от I г клас. Те им помогнаха да се пренесат в чудния свят на книгите, като им представиха една своя любима детска приказка - "Горската аптека" от Лила Захариева. Тя не е включена в учебния материал, но децата я харесват, защото е в стихотворна форма, има вълнуващ сюжет и интересни горски животни. С помощта на приказните герои първокласниците разбраха каква е поуката от тази приказка, а именно "Който прави добро - добро намира".
  • Учениците от III б клас посетиха своите по-малки приятели от І б клас и им прочетоха  изразително приказката на Атанас Цанков " Какво стана с Лисана".
І и ІІІ клас
  • Прочетохме 5 книжки на английски език – леснички бяха, наистина, но трудното беше да напишем сценарий за една сцена от всяка от тях и да я изиграем – пред камера. Е, предизвикателството беше прието и изпълнено :)
СИП "Английски език" - VІ клас
Състезание „ Аз прочетох най-много“
участници -2 "а" клас
Класен ръководител: Павлина Плачкова
Начало на състезанието –1.11 2015 г.
Край на състезанието -15.1.2016 г.
Изготвихме своя книжка, в която да отбелязваме какво сме прочели.Всеки ден записваме какво сме прочели. Всеки родител с подписа си доказва, че ученикът е прочел книжката.

Гост - читател
Учениците от 2  ”б” клас при ОУ ”Христо Ботев” – град Раковски имаха гост-читател (родител на дете от класа). Госпожа Кривчева ни прочете българската  народна приказка „Старите хора”, а две деца ни представиха интересни  приказки, които са прочели и препоръчват на другите деца от класа да  прочетат.

ноември 2015
Ние четем

Посещение на книжарница "Зад ъгъла"
При нас в "Зад ъгъла" скрихме цял  един клас и една учителка. И честно - бяха незабравими два часа. И  четохме, и говорихме, и се смяхме. И преди всичко говорихме за книги..за  нови книги. За книги, за които да мечтаят, книги, поради които ще  мечтаят.
Много  лесно, мисля си аз, "отписахме" книгата. Била нещо мъртво. Нещо  архаично и забравено. И забравихме, че тази любов е вътре в сърцето на  всяко дете. Тя покълва с първата книжка с твърди корици и от нас зависи  да продължи...как, с какво, по какъв начин.
Предизвикателство  е да открием пътя, но и наш дълг да го направим. Дали детето ще чете  или не, зависи от мама, от татко, от баба , от дядо, от учители,  библиотекари, книжари. Отговорността е наша. Иначе - да - "кажи на дете,  че то не обича да чете и ще ти повярва.", защото е много по-лесно, но  ако искаш да направиш добро - заведи го в книжарница...защото семето  само знае как да се превърне в дърво.
Благодаря  Ви, госпожо Боргоджийска, че замислихте и осъществихте нещо, за което  можех само да мечтая...двадесет и пет четящи деца. Благодаря ви, деца,  че бяхте толкова прекрасни слушатели и читатели! Благодаря, че бяхте  "Зад ъгъла" .

Лидия от "Зад ъгъла"

декември 2015
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Назад към съдържанието | Назад към главното меню