Новини - архив - ОУ "Христо Ботев", гр. Раковски

Към съдържанието
Новини - архив
Учебна 2023/2024 година
Spelling Bee

Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 4200 ученици от 5 до 7 клас  се състезават в 283 училища в страната  от 17  до 29 февруари 2024 г. В България състезанието се провежда за 14-та година и е любимо на хиляди ученици в цялата страна. И тази година над 4300 малки пчелички от 2 до 4 клас  се включват в състезанието Spelling Bee Junior.
Днес нашите малки пчелички показаха много знания и в оспорваното състезание победители станаха четвъртокласниците  Илиян Боргоджийски и Стефан Марушкин. При по-големите първо и  второ място заеха Пламен Делипетров, V клас и Габриела Зенкова, VI  клас.
Благодарим на всички деца и ги поздравяваме, че през последните четири месеца отделяха от свободното си време и се готвеха за надпреварата. Това не само разшири речниковия им запас от думи на английски език, но и повиши общата им култура. От друга страна, упражненията за спелуване често се превръщаха в забавление.
Пожелаваме успех на победителите в следващия кръг -  регионалните квалификации!
28 февруари 2024 година
Ден на розовата фланелка

Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва деня за борба с училищния тормоз, познат като „Ден на розовата фланелка“.

28 февруари 2024 година
Победи насилието - посещение на Кубрат Пулев по инициатива на ЦОП Раковски и Община Раковски

Днес нашето училище беше част от кампанията на Център за обществена подкрепа  „Светулка“ и Община Раковски „Победи насилието“. Европейският шампион по бокс в свръхтежка категория  Кубрат Пулев – лице на кампанията - беше сърдечно приветстван от всички ученици и учители. В обръщението си големият спортист подчерта, че насилието не е начинът да решиш един спор; че усмивката печели приятелства. Кубрат Пулев посъветва учениците да влагат разум в действията си. От своя страна, децата зададоха интересни въпроси на своя гост, на които той с удоволствие отговори.
След срещата шампионът уважи желанието на всички за снимка и автограф.
27 февруари 2024 година
Родителска среща и събрание на Обществен съвет

На 27 февруари 2024 г. (вторник) от 17:30 часа ще се проведе родителска среща за учениците от І до VІІ клас.
На 27 февруари 2024 г. (вторник) от 18:30 часа ще се проведе събрание на Обществен съвет в залата на 3 етаж.
19 февруари 2024 година
Отбелязване на 19 февруари

151 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. Тържеството бе подготвено от учениците от ІІІ клас, техните преподаватели и вокланата група с ръководител г-жа Лидия Пенишева.

Поклон пред думите и делата на Апостола!
19 февруари  2024 година
Един ден от живота на Левски

Вдъхновени от подвига и саможертвата на Васил Левски, учениците от 4. "а" клас посветиха един учебен ден на Апостола. Обогатиха знанията си за живота и делото му в учебно- занимателен час. С възхищение изслушаха истории, възпяващи неговия героизъм. Получиха задача да напишат съчинение на тема: "Един ден от живота на Левски", в което всеки ученик пресъздаде своето виждане за личността на Апостола на свободата.
Старанието, вълнението и активността, с които четвъртокласниците работиха, са доказателство, че Васил Левски вместо смърт среща безсмъртие, вместо забрава- вечна слава.
Всички наши прекрасни ученици знаят и пазят паметта за Апостола, определят го като най- големия български герой и се прекланят пред личността и приноса му за свободата на България.
Радваме се, че с искрена обич малките ученици говорят за Левски и го носят в сърцата си!
19 февруари  2024 година
Кукерски маски

Представяме Ви кукерските маски изработени от нашите ученици в ІІІ клас в часовете по изобразително изкуство. Според обичая, кукерите маскирани с традиционни костюми, танцуват, за да прогонят злите духове и да възвестят идването на пролетта. Нашите млади творци вложиха сърце, душа и познанията си за кукерските обичаи в направата на своите маски. Междувременно, отправяме към всички вас поздрава, който научихме за кукерските празници: „Нека зло под камък спи и по вода да ни върви!“.
10 февруари 2024 година
Олимпиада по английски език Кингс

Поздравяваме г-жа Косова и нейните възпитаници за достойното представяне на олимпиада Кингс по английски език.
10 февруари 2024 година
6 и 7 февруари 2024 г. са обявени за неучебни дни
Съгласно заповед на Кмета на община Раковски 6 и 7 февруари 2024 г. са обявени за неучебни дни, във връзка с голямата заболеваемост от грип - Заповед
Учебните занятия ще продължат от 8 февруари 2024 г. (четвъртък) със седмичното разписание за ІІ-ри учебен срок на учебната 2023/2024 година.

5 февруари 2024 година
Преминаване към обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС)

Уважаеми родители и ученици,
считано от 29.01.2024 г. до 02.02.2024 г. включително, обучението на учениците в ОУ "Христо Ботев" - гр. Раковски ще се осъществява съгласно Заповед № 553/26.01.2024 г. на Директора.


26 януари 2024 година
Ученически игри 2023/2024 учебна година - общински кръг

 • Първо място на Общинско състезание по волейбол за момичета 5-7 клас от "Ученически игри" 2023/2024.

 • Първо място на Общинско състезание  по волейбол за момчета 5-7 клас от " Ученически игри"2023/2024 г.

Поздравления за момчетата и момичетата от отборите на г-жа Терзийска! Пожелаваме им успех и на следващия етап!

12 януари 2024 година
Коледен базар

На проведения коледен благотворителен базар в училището ни бяха събрани общо 8 890 лв. От тях 4 445 лв. бяха дарени на Петър Генков - ученик от ОУ "Христо Смирненски" - гр. Раковски (платежно). Останалите средства ще бъдат използвани за подобряване на материалната база в училище.
Благодарим на всички наши ученици, учители, родители и гости, които се включиха в базара. Пожелаваме Ви весели празници, успешна и ползотворна нова година! Бъдете здрави!

28 декември 2023 година
Коледни инициативи на учениците от начален етап

 • През почивните дни в Резиденция ,,Момино" грейнаха светлините на коледната елха, която беше дарена и украсена от учениците от третите класове. Малките ученици стоплиха сърцата на своите приятели с ръчно направени картички.
  Пътеката на доброто няма начало и край!
 • Да имаш голямо сърце не тежи, то само помага. За поредна година учениците от IV б клас се включиха в инициативата на Каритас - ,,Щедра кошница". Кампанията е за подпомагане на гражданите от община Раковски в затруднено положение с продукти от първа необходимост.
 • Учениците от III клас зарадваха децата от ЦНСТ - Раковски като занесоха за децата огромно количество вкусни и желани дарения... Светлината в детските очи грейна. Пътят на доброто няма начало и край!

16 декември 2023 година
Представителна изява по НП "Заедно в изкуствата и спорта"
На 12.12.2023г. във физкултурния салон на ПГ"П. Парчевич" се проведе представителна изява по НП "Заедно в изкуствата и спорта" между волейболните отбори на ОУ "Хр.Ботев" и ОУ "Хр.Смирненски".
12 декември 2023 година
Център за подкрепа и личностно развитие - гр. Раковски
Център за подкрепа и личностно развитие - гр. Раковски.
Адрес: гр. Раковски, ул. „Първи май“ № 30А, ет.3

Център за подкрепа за личностно развитие /ЦПЛР/ е второстепенен разпоредител към Община Раковски. Той  предлага обучение и възпитание на децата от Община Раковски чрез извънучилищни форми на работа. Основната  цел е: предоставяне на обща подкрепа за личностно развитие на децата и младежите в условията на неформално обучение на територията на Община Раковски.  Центърът ще открие, подкрепи, развие, изяви талантливите деца и ученици, както и ще осмисли пълноценно свободното им време през ваканциите и след училище. Педагозите ще формират личности с висока интелектуална подготовка и култура, с гражданско съзнание и поведение, способни за ефективна обществена реализация и възможност за изяви и участия на общинско, национално и международно ниво.  В ЦПЛР ще се обучават деца от 6 год. до 18 год. възраст.
За предлаганото обучение в школите не се заплаща такса!
Директор на Център за подкрепа на личностното развитие – Ирина Арлашка, тел. 0889 120 450
12 декември 2023 година
Инициативи на ІІІ б клас

 • Учениците от ІІІ б  клас донесоха коледно настроение в училище, като изработиха кът за снимки.
 • В часа по Човекът и обществото, учениците от ІІІ б клас представиха своите проекти на тема ,,Защитени видове в България".
 • В часовете по Изобразително изкуство, учениците от III б се върнаха назад във времето с проект на тема ,,Шарена черга". Децата се научиха да тъкат и се запознаха отблизо с красотата на българската шевица.

4 декември 2023 година
Състезание по творческо писане на английски език
На 22 ноември ученици от VI и VII клас развихриха своето въображение в състезанието по творческо писане на английски език.
Пожелаваме им успех към финала!
23 ноември 2023 година
Педагогически мерки по схема "Училищен плод" на националната асоциация за здравословно хранене на децата
Учениците от III б и ІІІ г клас работиха по тема „Господин Плодоноско и неговия  плодомобил“ в часовете за занимания по интереси, материалите са част от мерките по схема "Училищен плод" на националната асоциация за здравословно хранене на децата.
23 ноември 2023 година
Посещение на учениците от ІІІ-тите класове в Резиденция Момино - дом за възрастни хора

На 12 ноември 2023 година, учениците от третите класове, техните учители, родители и пед. съветник организираха посещение на дома за грижа за възрастни хора в с. Момино село под мотото "Симфония от Малки Ръчички и Мъдри Сърца".
Цитираме Ви съобщението на екипа на дома:
"Днес ще ви разкажем за един танц на поколенията и за красотата на човешката връзка. Днес малките крачета от ОУ Христо Ботев тичаха по коридорите на Резиденция Момино,  отразявайки ударите на сърцето на човечеството. Радостта от срещата ни е неизмерима. Потопихме се в заразителната енергия и искрения смях на младостта. Времето прекарано с децата се превърна в симфония от щастие, която ще отеква дълго във всяко кътче на дома ни. В замяна на това ние ги научихме на изкуството да слушат истории, подправени с времето, да разбират дълбочината на опита и да ценят красотата на остаряването. Тази среща олицетворява мост между поколенията. Мост от нишки, сплитащи тъканта на едно състрадателно и взаимосвързано общество, вдъхновено от своите учители.

Уважаеми учители, добротата и загрижеността, показани от децата днес, отразяват уроците по съпричастност и щедрост, внушени от вас.
От сърце благодарим за библиотеката, за топлите питки и за ръцете, които се протегнаха с подарък към всички. Вие сте доказателство как въздействието на един учител надхвърля класната стая. Скъпи родители вашите деца са доказателство за любовта и ценностите, които сте възпитали в тях. Днес те бяха посланици на състрадание и топлина. Днес вашите деца бяха нашия лъч светлина!

Последователи споделете този пост за да благодарим на вдъхновяващите учители Galia Ivancheva, Мая Драгоева, Лиляна Кисова, Соня Радулска-Храненикова, Таня Чукурлиева и родителите на тези прекрасни деца.

#ДецасВъздействие#ВдъхновяващиУчители#РезиденцияМомино#Световенденнадобротата
Резиденция Момино- Достойни Старини за Достойни Хора
16 ноември 2023 година
Проекти по "Човекът и природата" и кампания "Ние четем" на ІІІ в клас
 • В часовете по "Човекът и природата" учениците от ІІІ в клас правиха лабораторни упражнения и с интерес и много усмивки откриха  свойствата на водата и въздуха. Разделени по групи, изработиха различни проекти за опазването на  планетата Земя.

 • На 08.11.2023 г. , учениците от ІІІ в клас  в часовете за занимания по интереси се включиха в инициативата ,,Ние четем". Децата четоха и   представиха драматизации по приказките ,,Мързеливата Мария“ и ,,Сливи за смет”.
  След представленията учениците бяха разделени на отбори и участваха в състезанията за ,,Най-добър четец ” и ,,Най-добър разказвач”. Играха игрите ,,Аз ще започна, а ти ще довършиш”  и ,,Игра с думи”.
  На гости в часовете  беше поканен и г-н Гаджев, който заедно с учениците се включи в четене на откъс от книгата ,,Хари Потър".
16 ноември 2023 година
Посещения на спортни събития
По национална програма "Заедно в изкуствата и спорта" на МОН, учениците ни имат възможност да посетят различни спортни събития. Представяме Ви някои от тях:
 • На 16.11.2023 г. - групите на г-жа Антонова и г-жа Терзийска присъстваха на волейболен мач от Шампионска лига между Марица (Пловдив) и турския тим Еджзаджъбашъ Дайнавит (Истанбул);
 • На 08.11.2023 г. - учениците от групата на г-н Атанасов присъстваха на футболен мач на Ботев (Пловдив);
 • На 26.10.2023 г. - групите на г-жа Антонова и г-жа Терзийска присъстваха на волейболен мач на Марица (Пловдив).

16 ноември 2023 година
1-ви ноември 2023 година - Ден на народните будители
Представяме Ви материалите подготвени от нашите ученици по случай Деня на народните будители.

ІІІ клас - Презентация
VІ клас - "Художествено слово" - група по НП "Заедно в изкуствата и спорта" - Видео

1 ноември 2023 година
Спортен празник
В петъчното утро на 27 октомври  дворът на ОУ "Христо Ботев" се изпълни с ентусиазирани спортисти, готови да се впуснат в ожесточена надпревара. Цяла палитра от емоции съпътстваше спортните прояви -от сълзи на разочарование до еуфория от победата. Състезателни игри за баланс и бързина, теглене на въже, футбол, волейбол, народна топка  превръщаха приятели в истински съперници, борещи се да покажат кой е най-добрият. В битката за първото място учениците се учеха на честна игра и уважение към противника; да могат да приемат загубата и да поздравят заслужилите. Самото награждаване на победителите ще се извърши в първия учебен ден след есенната ваканция.
27 октомври 2023 година
Лабораторни занятия по "Човекът и природата" в ІІІ клас
Много положителни емоции предизвикват лабораторните занимания  в часовете по Човекът и природата в III "а" клас. Днес темата е "Откривам свойствата на веществата чрез сетивата."
23 октомври 2023 година
Международна олимпиада по английски език
Поздравления за учениците, които се представиха отлично в международната олимпиада по английски език през изминалата учебна година! Тази седмица те получиха своите грамоти.
Чест е, че благодарение на техните усилия, училището ни е в Топ 20 за България. Благодарим ви, деца!

20 октомври 2023 година
Турнир по волейбол "Малки великани"
Достойно ІІІ-то място за училищния отбор по мини волейбол "Малки великани" - зона Пловдив. Поздравления за нашите спортисти!

18 октомври 2023 година
Родителски срещи
Уважаеми родители,
родителските срещи ще се поведат както следва:
 • начален етап (І, ІІ, ІІІ и ІV клас) - на 18 октомври 2023 година (сряда) от 17:30 часа
 • прогимназиален етап (V, VІ и VІІ клас) - на 19 октомври 2023 година (четвъртък) от 17:30 часа
14 октомври 2023 година
Европейски ден за пътна безопасност - 13 октомври 2023 година
Днес в ОУ "Христо Ботев" - гр. Раковски по инициатива на учениците от ІV в клас, се проведе акция за безопасност на пътя. Учениците раздадоха послания на есенен лист към пешеходци и водачи на МПС-та и насочиха вниманието им към начините за безопасност по пътищата.

Учениците на ОУ "Христо Ботев"- гр. Раковски призовават всички да дават личен принос за безопасността и опазването на живота и здравето на участниците в пътното движение, да бъде всеки ден!
13 октомври 2023 година
Електронна медицинска "бележка"
От 1 октомври отсъствията по здравословни причини на учениците ще се извиняват изцяло по електронен път. Министерството на образованието и науката съвместно с Министерство на електронното управление и Министерство на здравеопазването инициираха въвеждането на електронната медицинска бележка, за да бъдат облекчени учителите и да се противодейства на практиката да се извиняват отсъствия, които са допуснати без основателна причина.
Публикуваме най-често задаваните въпроси и отговорите, които трите министерства предоставят на всички заинтересовани страни. Целта е да има точна и ясна информация от институциите в процеса по преминаване от хартиени на изцяло електронни медицински бележки.

Плаща ли се новата е-бележка?
Както досега, медицинските бележки не попадат в основния пакет дейности, които се покриват с бюджета на НЗОК. Всеки общопрактикуващ лекар е длъжен на видно място в кабинета си да има ценоразпис и сам определя таксата за услуги, които не се покриват от здравната каса. Затова някои може да не таксуват, други могат да искат 1 лв., а трети 2 или 3 лв. За всяка услуга, която се заплаща, следва да бъде издаден касов бон.

Може ли е-бележката да се издава със задна дата?
Бележката се издава с датата, на която е проведен прегледът на детето, но срокът за извинение на отсъствията може да бъде записан със задна дата. Например, ако детето се разболее в ден петък 15-и, а родителят го заведе на преглед в ден понеделник – 18-и, бележката ще бъде с дата на издаване 18-и, но ще извинява отсъствията, допуснати в периода на боледуването, например за датите 15 – 22 в съответния месец.

Може ли лекарят да откаже да издаде е-бележка, ако няма интернет, например?
Лекарят не може да откаже да издаде е-бележка. Ако той е възпрепятстван поради технически причини, бележката може да бъде издадена по-късно, когато се регистрира прегледът. Следва да се има предвид, че Националната здравноинформационна система (НЗИС) е пригодена и за работа в офлайн режим и всички лекари са задължени да работят в НЗИС.

Могат ли зъболекарите да издават е-бележка?
Да. Денталните софтуери също са интегрирани към НЗИС и това позволява зъболекарите да издават е-бележки за извинение на отсъствията.

Могат ли други лекари, например в спешна помощ, да издават е-бележки?
Е-бележки могат да издават специалистите от извънболничната медицинска помощ, например след консултация с кардиолог, алерголог и т.н. по преценка на съответния специалист. Лекарите от центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), както и досега, не са ангажирани с провеждането на лечебна дейност и няма да издават медицински бележки за извинение на отсъствията.

Другите медицински бележки, които са необходими за училище, също ли са електронни?
Предстои дигитализирането на личната профилактична карта на учениците, която е необходима при започване на учебната година.

Автоматично ли се извиняват отсъствията, когато лекарят подаде е-бележката към системата на МОН?
В момента на издаване на електронната медицинска бележка данните от нея постъпват в Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, от където автоматично се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията на съответния ученик. Електронните медицински бележки стават и веднага видими за родителя в електронния дневник. Класният ръководител, директорът на училището и родителят не е необходимо да правят никакви допълнителни действия. Всички използвани електронни дневници в системата на училищното образование позволяват автоматично извиняване на отразените вече отсъствия, както и уважаване на отсъствията в момента на нанасянето им в дневника при налична вече в дневника медицинска бележка.

Как е-бележката стига от лекарския кабинет до училище?
След попълване на амбулаторния лист за извършен преглед лекарят създава чрез използвания от него софтуер е-бележката (в НЗИС). С оглед предотвратяване на възможни грешки е дадено право на лекаря в рамките на 2 часа след регистриране на бележката да я анулира. Едва след този период въведените данни: (НРН) на прегледа, информация за детето, период на отсъствие и др. се предоставят автоматично към системата на МОН, откъдето стигат и до електронния дневник. Всички процеси са автоматични и не изискват намеса на когото и да било.

Какво ще пише на самата е-бележка за заболяването, поради което отсъства ученика?
Поставената от медицинското лице диагноза на ученика е част от информацията, която се съдържа в е-бележката. За да бъдат защитени чувствителните здравни данни на децата, тя не достига до системата на МОН. Информацията, която достига до училищния дневник, е периодът, в който ученикът ще отсъства от училище.

Кой има достъп до здравните данни в е-бележката?
Само тези лица, които имат достъп до здравното досие на детето, ще могат да видят диагнозата, поставена на детето при прегледа. Учителите няма да имат достъп до диагнозата, като така ще се запазят и чувствителните лични данни.
Европейски ден на езиците - 26 септември 2023 година
По инициатива на Съвета на Европа всяка година на 26 септември се чества Европейският ден на езиците.
Може да играете и да проверите своите знания в сайта - https://edl-bulgaria.eu/

26 септември 2023 година
Ден на независимостта на България - 22 септември 2023 година
По повод 115 години от обявяването на Независимостта на България учениците от VI-ти и VII-ми клас представиха презентации и любопитни факти по подготовката на събитието и решаваха  кръстословица, в която показаха знания по история и география.

Честит празник!

22 септември 2023 година
Тържествено отбелязване на 160-годишнината на
ОУ "Христо Ботев" - град Раковски

2 юни 2023 година
Откриване на новата учебна 2023-2024 година

 >  Снимки
 >  Видео
Училище с безопасна и ефективна учебна среда, която позволява на всеки ученик да достигне своя най-добър потенциал чрез изобилие от възможности за отлични резултати!
Извънкласни дейности
_______________

> Заедно в изкуствата и спорта
> Занимания по интереси в ЦОУД
> Спортни дейности
> Допълнителна подготовка по БЕЛ VІІ клас
> Ученически съвет
> Вокална група
> Млад огнеборец
Хоби и интереси
_______________

> Училищен вестник
> Училищно радио
> Конкурси и състезания
> Ден на таланта
> Народни танци
> Библиотека
> Ние четем
> STEAM проекти
Занимания по интереси
_______________

> Неизвестното Х
> И аз мога
> Сръчковци
> Многознайковци - А
> Многознайковци - Б
> Многознайковци - В
> Многознайковци - Г
> Многознайковци - Д

Created by mariya Domovchiyska
свържете се с нас!
Назад към съдържанието